kaip elgtis gavus pretenziją dėl skolos

Neretai pasitaiko atvejų, kai bendrovės (ar fiziniai asmenys) dėl vienokių ar kitokių priežasčių delsia vykdyti savo skolinius įsipareigojimus kreditoriams. Tai sukelia negatyvių pasekmių kreditoriams, kurie stengiasi kaip įmanoma greičiau atgauti skolą. Vienas iš dažniausiai pasitaikančių būdų, kaip vyksta skolų išieškojimas, yra kreditoriaus pretenzijos skolininkui išsiuntimas. Tokiose pretenzijose dažnai yra reikalaujama ne tik grąžinti skolą, bet ir sumokėti netesybas, palūkanas bei kitokias sumas. Tačiau, daugeliu atvejų, kreditorius šių sumų reikalauti negali arba reikalauja didesnių sumų nei iš tiesų gali. Todėl kiekvienu atveju gavus pretenziją dėl skolos, yra svarbu patikrinti, ar kreditorius pagrįstai reikalauja apmokėti tam tikras sumas.

Skolų išieškojimas ir delspinigių skaičiavimas: skolininko mokėjimo prievolę užtikrina sutartis

Praktikoje, tiek perkant prekes, tiek užsakant paslaugas, ne visada yra sudaromos prekių pirkimo–pardavimo ar atitinkamų paslaugų teikimo sutartys. Faktas, ar buvo sudaryta sutartis, ar ne, yra ypač svarbus siekiant nustatyti, ar kreditorius pagrįstai į reikalaujamą sumokėti sumą įskaičiuoja delspinigius. Delspinigiai yra netesybų forma, kuri yra skirta prievolei užtikrinti skaičiuojant procentinę dalį nuo nesumokėtos skolos sumos, jei yra pradelsiamas mokėjimo terminas. Neretai kreditoriai reikalauja delspinigių vien dėl to, kad skolininkas yra praleidęs mokėjimo terminą, tačiau skolininkui svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad delspinigiai (netesybos) yra sutartimi nustatomas prievolės užtikrinimo būdas. Tai reiškia, kad skolininkas gali skaičiuoti delspinigius tik tokiu atveju, jeigu šalys sudarė sutartį ir sutartyje yra numatytas delspinigių skaičiavimas bei jų dydis. Netgi jeigu sutartis yra sudaryta, tačiau galimybė kreditoriui skaičiuoti delspinigius už pavėluotą apmokėjimo terminą nėra numatyta, kreditorius negali reikalauti skolininko sumokėti delspinigius.

Svarbu pasitikrinti, už kokį laikotarpį yra skaičiuojami delspinigiai

Antras svarbus dalykas, susijęs su delspinigių skaičiavimu, yra laikotarpis, už kurį kreditorius skaičiuoja delspinigius. Labai dažnai kreditoriai pretenzijose stengiasi įvardinti kuo didesnę skolos sumą, tikėdamiesi, kad skolininkas išsigąs ir sumokės bent jau dalį nurodytos sumos arba prasidės dialogas dėl skolos padengimo. Todėl, pasitaiko atveju, kad, kreditoriui ilgai laukus, pretenzijoje įvardijama delspinigių suma yra panaši į skolos sumą arba netgi yra gerokai didesnė nei pati skola. Taip atsitinka dėl kelių priežasčių: 1) sutartyje yra numatytas didelis delspinigių dydis; 2) delspinigiai skaičiuojami už ilgą laikotarpį, pavyzdžiui, už vienerius metus ar netgi ilgesnį laikotarpį. Svarbu paminėti, kad, remiantis civilinio kodekso nuostatomis bei teismų praktika, delspinigiai gali būti skaičiuojami už ne ilgesnį nei 6 mėnesių laikotarpį. Todėl kiekvieną kartą gavus pretenziją svarbu patikrinti, už kokį laikotarpį yra paskaičiuoti delspinigiai.

skolos grąžinimas gavus pretenziją dėl skolos