Skirtingos atostogų suteikimo tvarkos įsigaliojus naujajam Darbo kodeksui

Naujasis darbo kodeksas numato dvigubą atostogų kaupimo ir suteikimo tvarką: daliai darbuotojų atostogos suteikiamos darbo dienomis, o likusiems – kalendorinėmis, kaip ir anksčiau. Atkreiptinas dėmesys, kad darbo dienomis atostogos kaupiamos ir suteikiamos tik santykinai siauram darbuotojų ratui.

Naujojo darbo kodekso 126 str. 2 d. numato: “Darbuotojams suteikiamos ne mažiau kaip dvidešimt darbo dienų (jeigu dirbama penkias darbo dienas per savaitę) arba ne mažiau kaip dvidešimt keturių darbo dienų (jeigu dirbama šešias darbo dienas per savaitę) kasmetinės atostogos. Jeigu darbo dienų per savaitę skaičius yra mažesnis arba skirtingas, darbuotojui turi būti suteiktos ne trumpesnės kaip keturių savaičių trukmės atostogos.” Iš esmės identiškos formuluotės yra naudojamos ir apibrėžiant kitų rūšių kasmetines atostogas (auginantiems vaikų, pailgintas ir pan.).

Tokia įstatymo formuluotė reiškia, kad darbo dienomis atostogos suteikiamos (ir kaupiamos) tik darbuotojams, dirbantiems labai specifiniu darbo režimu:

  • darbo savaitė turi būti fiksuota, t.y. ne suminė darbo laiko apskaita ir ne lankstus grafikas, kur darbo savaitė dėl darbo laiko apskaitos režimo pagal apibrėžimą yra kintanti, ir
  • darbo savaitė turi būti būtent 5 arba 6 darbo dienų.

Jei darbuotojo darbo laiko režimas neatitinka abejų šių kriterijų (darbuotojas dirba taikant suminę darbo laiko apskaitą, darbuotojas dirba keturias dienas per savaitę ir pan.), atostogos suteikiamos savaitėmis, kurios savo ruožtu (nesant specialaus apibrėžimo) yra lygios 7 kalendorinėms dienoms. Atkreiptinas dėmesys, kad savaitės ir kalendorinės dienos yra viso labo skirtingi mato vienetai: kaip 1 metras visada lygus 100 centimetrų, taip 1 savaitė visada lygi 7 kalendorinėms dienoms. Savaites, žinoma, galima naudoti kaip atostogų mato vienetą, tačiau tai labai apsunkina skaičiavimus dėl iracionalių dešimtainių išraiškų, pvz., naudojant savaites kaip apskaitos vienetą ir suteikus darbuotojui 3 kalendorines dienas atostogų (pvz., nuo pirmadienio iki trečiadienio imtinai), būtų laikoma, kad darbuotojas panaudojo 0,42857142857142857142857142857143 savaitės atostogų. Akivaizdu, kad tokių skaičių naudojimas yra, švelniai tariant, nepraktiškas.

Dalintis
Naujienlaiškis