Įmonės bankroto pripažinimas tyčiniu leidžia jos kreditoriams kreiptis dėl nuostolių atlyginimo net ir po įmonės likvidavimo

2017 m. balandžio 24 d. nutartimi civilinėje byloje Nr. e3K-7-115-915/2017 Lietuvos Aukščiausiojo Teismas pateikė išaiškinimą dėl bankrutavusios ir likviduotos bendrovės vienintelio akcininko, kuris kartu buvo ir bendrovės direktorius, atsakomybės tos bendrovės kreditoriui tuo atveju, kai akcininkas tyčia priveda bendrovę prie bankroto.

Kasacinis teismas konstatavo, kad nuo to momento, kai likviduojama bankrutavusi bendrovė, kurios bankrotas pripažintas tyčiniu, kiekvienas tokios bendrovės kreditorius, kurio finansiniai reikalavimai ar jų dalis nebuvo patenkinti bankroto byloje, turi teisę individualiai reikšti tiesioginius reikalavimus dėl žalos atlyginimo asmeniui, atsakingam dėl tyčinio bankroto.

Byloje teismas taip pat suformulavo naują taisyklę dėl priežastinio ryšio tarp asmens atliktų neteisėtų veiksmų, sukeliant tyčinį bankrotą, ir tos bendrovės kreditoriaus patirtos žalos įrodinėjimo. Įprastai bylose dėl žalos atlyginimo priežastinį ryšį privalo įrodyti ieškovas. Tačiau tokios kategorijos, kaip paminėta byla, tampa išimtimi iš bendros taisyklės – priežastinis ryšys tokiose bylose bus preziumuojamas. Tai reiškia, kad būtent kaltas dėl tyčinio bankroto asmuo privalės paneigti prezumpciją, kad jam neatlikus neteisėtų veiksmų, bendrovė nebūtų pajėgi atsiskaityti su kreditoriumi.

Apibendrinant galima pažymėti, kad pastaroji kasacinio teismo nutartis patvirtina, jog teismų praktika formuojama vis didesnės kreditorių interesų apsaugos linkme.

Dalintis
Naujienlaiškis