Kokios sutartys privalo būti notarinės formos?

Kaip jau žinoma, tam tikroms sutartims yra privalomas notaro patvirtinimas. Sutartys, kurioms yra privalomas notaro patvirtinimas, tačiau sudarytos be notaro patvirtinimo yra laikomos negaliojančiomis, tad notarinės formos laikymasis yra itin svarbu. Sutartis, kurioms privalomas notaro patvirtinimas nustato įstatymas, tačiau detalaus sąrašo, vienoje vietoje, įstatymas nepateikia. Taigi, patiekiame Jums sąrašą svarbiausių ir dažniausiai sudaromų sutarčių, kurios privalo būti patvirtintos notaro:

• Daiktinių teisių į nekilnojamąjį turtą (daiktą) perleidimo sutartys. Ši kategorija apima tokia sutartis kaip nekilnojamojo turto (daikto) pirkimo-pardavimo sutartis; nekilnojamojo turto (daikto) išperkamosios nuomos sutartis; nekilnojamojo turto (daikto) patikėjimo sutartis; nekilnojamojo turto (daikto) dovanjimo sutartis; mainų sutartys, kuriomis perduodamas nekilnojamasis turtas (daiktas); įmonės pirkimo-pardavimo sutartis; rentos surtartis.
• Daiktinių teisių bei nekilnojamojo daikto suvaržymo sutartys, iš kurių svarbiausios yra hipotekos ir įkeitimo sutartys.
• Vedybų sutartys, įskaitant ikivedybines bei povedybines sutartis.
• Uždarųjų akcinių bendrovių pirkimo-pardavimo sutartys, kai parduodama 25 procentai ar daugiau uždarosios akcinės bendrovės akcijų;
• Uždarųjų akcinių bendrovių pirkimo-pardavimo sutartys, kai pardavimo kaina yra didesnė kaip 14 500 EUR.
• Įgaliojimai, kai įgaliojimas skirtas sudaryti sandoriui, kuriam privalomas notaro patvirtinimas; kai įgaliojimas skirtas fizinio asmens vardu atlikti veiksmus, susijusius su juridiniu asmeniu; įgaliojimas, kuriuo fizinis asmuo perduoda nekilnojamojo turto valdymo bei disponavimo teises.
• Paskolos sutartis, kai skolinama suma viršyja 3 000 EUR, o pinigai perduodami grynaisiais.

Dalintis
Naujienlaiškis